Értékes orvostechnikai eszközöket szállított le és adományozott a napokban a Pécsi Tudományegyetem Általános Orvostudományi Kara részére Tapolca város és az  Egységben Tapolczáért Egyesület küldöttsége.

 

 

A két elektronmikroszkópból és egy perfúzorból álló három darab speciális eszközt az orvosképzésben hasznosítja a jövőben a felsőoktatási intézmény. A használt, de nagy értékű műszerek számos egyéb eszközzel és kórházi bútorzattal egyetemben a közelmúltban Rig Lajos országgyűlési képviselő kapcsolatai révén érkeztek Tapolcára. A két kamionnyi érték a svájci Máltai Lovagrend közvetítésének, közreműködésének, az Egységben Tapolczáért Egyesület tagjainak, a város önkormányzatának és számos magánszemély összefogásának volt köszönhető.

 

 

Az elmúlt hét közepén, a tapolcai küldöttségtől Dr. Rendeki Szilárd tanszékvezető vette át a műszereket. Az orvos elmondta, hogy az elektronmikroszkópok gyakorlatilag speciális idegsebészeti mikroszkópok, amelyek sebészeti beavatkozásokhoz használt eszközök. – Feladatuk az egyetemen az lesz, hogy a szimulációs oktatási központban, a megfelelő környezetben történő mikrovaszkuláris beavatkozásokat gyakorolják rajtuk a hallgatók.

 

 

A másik orvosi eszköz pedig egy olyan speciális berendezés, amivel a radiológia diagnosztikában az emberi testbe befecskendezésre kerülhet az előállított kontrasztanyag. A műszert különböző preparátumok elkészítéséhez fogják a jövőben használni- árulta el az egyetemi oktató. A tapolcai küldöttséget vezető Dobó Zoltán polgármester reményét fejezte ki, hogy az  értékes eszközök a lehető legjobb helyre kerültek annak érdekében, hogy a hazai gyógyítást és az orvostudományt szolgálhassák. /tl/

 

Tapolcai adomány a hazai orvosképzés támogatására

| egészségügy, hírek, oktatás |