A járványveszély első időszakát jellemző, bizonytalan, a rendezvények szempontjából inaktív állapotot nehezen élték meg a város sport-, kulturális-, idegenforgalmi-, piaci életének szervezését, vérkeringését biztosító Tapolca Kft. munkatársai. Rédli Károly az önkormányzati cég igazgatója lapunknak elmondta, a járvány a Tapolca Kft.  teljes intézményrendszerét direktben sújtotta, a visszarendeződés pedig biztosan nem történik meg egyik napról a másikra, az várhatóan “hosszú folyamat lesz”. Hangsúlyozta, a napi munka a korábbinál szűkösebb költségvetési és bevételi lehetőségek mellett újra elindult, az intézményvezetők többszörösen bizonyított rátermettsége, szakmai tudása, tettrekészsége újult erővel szolgálja a várost.  Mint megtudtuk, most a cél az, hogy a tapolcaiak, a térség lakói, az idelátogató belföldi vendégek mihamarabb visszatérjenek és látogassák az intézményeket, igénybe vegyék szolgáltatásaikat, tehát újra élettel legyen teli a város és annak intézményei.

 

A tapolcai Tourinform iroda fiatal munkatársai

 

Bár még a járvány fenyegető világjelenléte kapcsán, hazánkban is sok a kérdőjel, a helyi Tourinform Iroda, a Tapolcai Piaccsarnok és Vásártér, a Csermák József Rendezvénycsarnok, a Sportszálló, a városi mozival a Belvárosi Közösségi Ház, a Tamási Áron Művelődési Központ vezetői, munkatársai számára az elmúlt hónapok  után mégis aktívnak ígérkezik az elkövetkező nyári időszak. A Böröndy Tamás vezetésével működő Tourinform Iroda a korábbi bezárás, majd a négy órás nyitvatartás időszaka után, július elsejétől az elmúlt években megszokotthoz képest rövidebb nyitvatartási idővel fogadja a városba látogatókat. (Hétfőtől-péntekig 8 és 14 óra között, szombaton pedig 8 és 11 óra között). A Magyar Turisztikai Ügynökség nagy energiát fordít a belföldi turizmus felpörgetésére, ám a tapolcai irodába betérők száma jelenleg még jóval elmarad a korábbi évek hasonló időszakában tapasztaltakhoz képest. Főként csehek, lengyelek, németek tértek be mostanában az irodába, ám még ők is kevesebben vannak, mint az előző években – árulta el Böröndy Tamás. Megtudtuk, a két főállású munkatárs mellett, – a tavalyi 4-5 helyett – idén két diák segíti a sokoldalú szakmai munkát a fennállásának 25. évét ünneplő helyi információs irodában.

 

Barczáné Tóth Boglárka a TÁMK vezetője: “Úgy készülünk a szeptemberre, illetve az utána következő hónapok kulturális rendezvényeire, mintha a járványveszély elmúlt volna”

 

A Tamási Áron Művelődési Központban is elindult az intenzív munka, ahogy arról már június 26-i nyomtatott lapszámunkban bővebben is beszámoltunk. A nyári programok összeálltak, bíznak benne, hogy szeptembertől már visszazökkenhetnek a normál kerékvágásba. Barczáné Tóth Boglárka intézményvető elmondta, a megelőző években a legnagyobb látogatószámot vonzó nyári szórakoztató rendezvénysorozat, a Tapolcai Ünnepi Napok és Borhét programjai idén nagyobb hányadukban elmaradnak. A Templom dombi augusztus 20-i ünnepséget, a hozzá kötődő programokkal megtartja a város, ahogy elkezdődött Családi Nap elnevezéssel a 22-i pörköltfőző verseny és azahhoz kapcsolódó sportos, szórakoztató, színpadi produkciók szervezése is. A Tóparti LégyOtt hangulatos nyáresti koncertjeit az idei nyár második felében a korábban megszokott heti két esemény helyett, ezúttal péntekenként élvezhetjük. Jól ismert tapolcai  kulturális csoportok, együttesek produkcióit láthatja, hallhatja majd a közönség. A városművelődési intézménye- ahogy azt vezetője megfogalmazta- úgy készül a szeptemberre, illetve az utána következő hónapok kulturális rendezvényeivel, mintha a járványveszély elmúlt volna. Bíznak abban, hogy munkájuk nem lesz hiábavaló.

 

 

A többfunkciós Belvárosi Közösségi Ház, a városi mozi hasonlóan a Tapolca Kft. egyéb intézményeihez, három hónapnyi kényszerszünet után, július első napjaiban nyitott a filmrajongók irányába. Bakonyi Veronika a mozi vezetője és munkatársai azt tapasztalták, hogy a látogatók száma gyakorlatilag elérte a járványügyi intézkedések előtti időszak (akkor már némileg visszafogott) forgalmát, de bőven alatta marad a tavalyi év azonos időszakához képest.Ez viszont leginkább a nagy filmforgalmazók “kivárásának” is tulajdonítható – tudtuk meg. Ők ugyanis arra várnak, hogy az amerikai filmszínházak megnyissanak, addig viszont marad a korábban már vetített kínálat. Bakonyi Veronika elmondta, az első időszakban külső okok miatt gyakran kellett módosítaniuk a műsort, talán július végétől normalizálódhat a helyzet, reményeik szerint akkor már napi több vetítést is le tudnak bonyolítani. A műsorban egy héten belül nem kell változásra számítani, de egy héten túl továbbra sem tudnak biztos műsortervet ígérni a mozi munkatársai. Augusztusra pedig már a honi filmszakma is előrukkol egy új közönségfilmmel, melyet a digitális technikának köszönhetően premier időszakban vetítenek majd. Végéhez közelit egy 12 fős terem kialakítása, mely az „art” besorolású, művész filmek kedvelőit lesz hivatott szórakoztatni, ezzel biztosítva a nagyterem részére a nagyobb látogatottságot jelentő siker filmek vetítésének helyet. E hónapban infrastrukturális fejlesztésre is pályázik a mozi, többek között világítás korszerűsítéshez, jegyfoglaló-jegykiadó rendszer fejlesztéshez szeretnének forrást szerezni- tudtuk meg.

 

 

A Tapolca Kft üzemeltetésében álló Sportszálló gazdálkodása is nagy veszteséget szenvedett el a koronavírus miatt. Bakonyi Veronika elmondta, a járvány időszaka alatt annyi foglalását veszített el a szálló, mint a tavalyi forgalom egésze. Ez azt jelenti, hogy 32 férőhelyes szálló közel 1700 vendégéjszakájának árát nem tudták realizálni a három és fél hónapnyi zárva tartás alatt. Június végétől szerencsére újra elindultak a foglalások, a szálló nagyon népszerű, hiszen a csarnok, a sportpálya közelsége, a helybeli étkezés lehetősége  remek adottsággal rendelkezik a különböző sportágak edzőtáborozásaihoz. Horváth Dorothy a rendezvénycsarnok, a sporttelep szervezője elmondta, a járványidőszak alatt is dolgoztak a munkatársak.

 

Élet a sporttelepen                     /fotó: tl, archív/

 

A sportolók a zárt tereket nem tudták használni, de a már májustól szabadtéri edzésekre, sportolásra megnyitott sporttelep népszerűsége kiemelkedő volt. Június közepétől minden szükséges WHO által ajánlott óvintézkedés betartásával a belső terekben is elindulhattak az edzések, a szakosztályi élet.

 

Horváth Dorothy szervező

 

Horváth Dorothy külön köszönetet mondott a szabadidős és amatőr sportolóknak, akik a járvány időszak alatt különösen nagy számban látogatták a sporttelepet, futottak, sétáltak, pihentek a szabadban és tették ezt összességében fegyelmezetten, a járványügyi előírások betartása mellett. „Bízunk benne, hogy lelkesedésük továbbra is megmarad és rendszeres marad számukra a szabadban végzett testmozgás!” – tette hozzá szervezőként.

 

 

Róth László a Tapolcai Piac és Vásárcsarnok vezetője szerint, a piac ma úgy működik mintha sohasem lett volna pandémiás időszak. A forgalom, a kihasználtság jelenleg nagyon jó, még két új kereskedőt is be tudtak vonni a piaci kínálat szélesítésébe. A piacfelügyelő hangsúlyozta, a külső tér megnyitása, az első palántavásár hozott áttörést a piac életében. A város polgármestere és képviselői bizalmat szavaztak a szükséges óvintézkedések melletti piacnyitásnak, ami visszatekintvejó döntés volt. A kereskedők nagyon fegyelmezettek voltak, ahogy a vásárlók többsége is (persze nem mindenkivel volt konfliktusmentes az előírások betartatása) tudomásul vette a kötelező orr-száj maszk használatot.  Néhány hete szerencsére enyhítettek a szabályokon, ma már csak ajánlott, de nem kötelező a maszk a turisták körében is egyre népszerűbb tapolcai piacon- mondta el lapunknak Róth László. Amint az a fennt leírtakból is következik, a Tapolca Kft. intézményrendszerét a koronavírus járvány nem mindennapi kihívások elé állította és gazdasági, költségvetési következményeivel állítja az elkövetkező hónapokban is. Rédli Károly igazgató és munkatársai azonban bíznak abban, hogy a járványveszély végleg megszűnik, az élet, ha lassan is,  de visszatérhet a régi kerékvágásba az önkormányzati cégnél. /Töreky László/

 

Nem a “második hullámra”, hanem vendégeikre várnak a Tapolca Kft. intézményei

| hírek, kultúra, önkormányzat, sport |