A közönségnek annyira tetszett a hangverseny, hogy többször is visszatapsolta a Tapolcai Ifjúsági Fúvószenekart szombaton este a Csermák József Rendezvénycsarnokban tartott hagyományos újévi koncertjén. A város és a helyi zeneiskola életében hosszú évek óta kiemelkedő zenei és társadalmi eseménynek számít a zenekar fellépése.

 

 

A támogatójegyek gyakorlatilag mind egy szálig elkeltek, megközelítőleg ezren foglaltak helyet a küzdőtér, illetve a lelátó széksoraiban, köztük városi, megyei képviselők, önkormányzati vezetők, intézményvezetők. A Péni Béla karnagy vezette zenekar ezúttal nagysikerű filmek zenéit, zenei részleteit szólaltatta meg, természetesen fúvós és ütőhangszerekre átdolgozva a híres és népszerű műveket. A zenei blokkok között Kovács Melinda, a Tapolcai Városi Televízió főszerkesztője beszélt az előadott művekről, filmekről és filmek zeneszerzőiről. Először azonban a László király induló, majd az Ammerland szólalt meg a zenekar tolmácsolásában, ez utóbbi fúvószenekari művet a tavaly elhunyt Dr. Sáry Gyula tiszteletére játszotta el a zenekar. A zene, a zenekar rendkívül szépen, tisztán szólt, ekkor már megérezte a közönség, hogy az elkövetkező két óra nem mindennapi élményeket tartogat a hallgatóság számára.

 

 

Sorra szólaltak meg a világszerte népszerű gyöngyszemek: a Kis hableány, a Karib-tenger kalózai, a Farkasokkal táncoló, a Lánglovagok, az Aladdin, az Oroszlánkirály, A szépség és a szörnyeteg, az elmaradhatatlan Rózsaszín párduc, majd Webbertől a Jézus Krisztus szupersztár, az Evita, a Macskák leghíresebb részletei, később a kellemes ABBA slágergyűjtemény. A világ leghíresebb filmzenéi, zeneszerzőinek felsorolásából semmilyen körülmények között nem hiányozhat Ennio Morricone neve. A Tapolcai Ifjúsági Fúvószenekar nagyobb örömet nem is okozhatott volna a közönségnek, minthogy eljátsza a Volt egyszer egy vadnyugat, illetve a Jó, a Rossz és a Csúf című filmek rendkívül fülbemászó és szuggesztív zenei eláfestéseit. Talán nem véletlen, hogy ezek után nem igazán szerette volna a publikum, hogy a zenekar csak úgy távozzon, szűnni alig akaró tapssal, lelkes ovációval követelte, és meg is kapta a ráadást a helyenként zenei, előadói poénoktól sem visszariadó Péni Béla karnagytól és zenekarától.

 

 

A koncert szüneteiben elhangzott, a tavalyi évben a Telekom Veszprém kézilabdásainak tapolcai szurkolói által alapított Ihász József Emlékdíjat a zenekar egy tehetséges fuvolistája, Mersics Lili kapta. A Tapolcai Ifjúsági Fúvószenekar erkölcsi kötelességének tartja, hogy bekapcsolódjon a mellrák elleni küzdelembe. Ennek apropóján arra kérték a közönséget, hogy minél nagyobb számban vegyenek részt a január 14-én 17 órakor a Tapolcai Városi Moziba szervezett megelőzésről szóló előadáson, amelyet a szurkolkói kör szervezett. Elhangzott az is, hogy a Tapolcai Ifjúsági Fúvószenekar Egyesület 2019-ben volt először jogosult az adó 1 %-ára, közel négyszázezer forintot kapott. A koncert szünetében jelentették be, hogy Dobó Zoltán polgármester 2020-ban félmillió forinttal támogatja a zenekar működését. A közönségtől elismerő tapsot kapott a gesztus. /írás: tl/  /fotók:mt/

 

Filmzenékkel bűvölte el az újévi koncert közönségét a fúvószenekar

| hírek, közélet, kultúra |