Mindössze 23 négyzetméternyi területen, lakóhelyünk több ezer éves tárgyi és írásos emlékei kaptak helyet Hangodi László főmuzeológus irányításával, szakmai munkájának eredményeként. November 26-án, az esti órákban ünnepélyesen átadták a tapolcai múzeum “6000 év kőben, tárgyban és képben, fejezetek Tapolca történetéből az újkőkortól a huszadik század elejéig” címet viselő állandó tárlatát, amelyet Havasi Bálint, a keszthelyi Balatoni Múzeum igazgatója nyitott meg.

 

 

 

– Úgy gondolom, hogy város múzeuma ezzel a kiállítással, ezzel az új múzeumi őrhellyel egy hatalmas jelzőtüzet gyújtott a vidék kulturális végvárai sorában. Tessék jönni hozzánk is, hiszen nem csak a fővárosi nagy múzeumokban vannak kincsek, hanem bizony vidéken, kisvárosok, kis múzeumaiban is – fogalmazott köszöntőjében Dr. Décsey Sándor, a Wass Albert Könyvtár és Múzeum igazgatója a megnyitóra érkezett helyi és vendég érdeklődők, tapolcai intézményvezetők és önkormányzati képviselők előtt. Dobó Zoltán polgármester szerint, a kulturális teljesítmények ugyan nehezen mérhetők pénzben és számokban, de amit most a helyi múzeum letett a város asztalára, az jól láthatóan mérhetetlenül gazdag, hiszen benne sokezer éves hagyományaink, helytörténeti emlékeink leltek otthonra.

 

 

A köszöntőket követően, Havasi Bálint régész, a keszthelyi Balatoni Múzeum igazgatója nyitotta meg a tárlatot. A szakember, intézményvezető elmondta, hogy a keszthelyi és a tapolcai múzeumot sok évtizedes szakmai kapcsolat köti össze, hiszen mindkét város a korabeli Zala megyéhez tartozott. – Összeköti a két várost a régészeti múlt, egy máig helytálló és alkalmazott tudományos módszertan, továbbá egy igazgató is, Sági Károly, aki 1981-től, 1996-ig dolgozott az intézményben.

 

 

Ez a kiállítás egy klasszikus kiállítás, mely egy nagyon érdekes időutazásra hív. Ez az utazás 6000 éves, részletes, alapos, el kell és el lehet benne mélyülni, amelyet érdemes többször is megtekinteni. Hangodi László Tapolca és környéke történetét három nyelven, kronologikus sorrendben tárja elénk, nagyon jó szakmai felkészültséggel, saját rajzaival illusztrálva teszi mindezt. Ez a hely mindössze 23 négyzetméter, de amikor megnézik a kiállítás anyagát, a tér kitágul és azt fogják érezni, hogy milyen mérhetetlenül gazdag az önök városának múltja- méltatta a tapolcai állandó kiállítás magas szakmai színvonalát Havasi Bálint. /töreky l./

 

“Amikor belépünk, a tér kitágul…” Megnyílt a városi múzeum új, állandó kiállítása

| hírek, kultúra |