Az orosz nagykövetség kegyeleti osztályának munkatársai érkeztek a napokban  Tapolcára, hogy a Tapolcán és  környékén zajló harcokban elesett szovjet katonák, neveik vésetével ellátott emléktáblát kapjanak a régi városi  köztemető melletti hősi katonai emlékparkban. Mint megtudtuk, mostanáig 112 Tapolcán elesett szovjet katonát ismer név szerint az Oroszországi Föderáció, 139 áldozat kilétét máig homály fedi.

 

A jelenlegi szovjet katonai emlékmű Tapolcán

 

Dobó Zoltán: Minden nemzet katonáját megillet a végtisztesség.

 

Afonina Alla-t az  Oroszországi Föderáció Nagykövetsége Kegyeleti Osztály Igazgatóját és  Popinei Viktóriát a  kegyeleti osztály munkatársát,  Dobó Zoltán polgármester és Horváth Gábor képviselő  fogadta a vásrosházán. A polgármester hangsúlyozta, a szovjet katonákat is megilleti a végtisztesség. – Tapolcán, hősi katonai emlékparkunkban az országban szinte egyedülálló módon, a háborúban elesett német, orosz, magyar, amerikai katonák előtt is fejet tudtunk hajtani az elmúlt években. Teljesen mindegy, hogy milyen zászló alatt estek el a katonák, hogy milyen ideológia mentén áldozták az életüket. Parancsot teljesítettek és életüket adták  nemzetükért, országukért.

 

 

A leendő emléktábla tervezett helyét mutatja Horváth Gábor képviselő, kapcsolattartó

 

Megilleti őket a végtisztesség, amely hozzájárulhat egymás elfogadáshoz, a békéhez- jelentette ki a város polgármestere. Orosz részről elhangzott, Magyarország területén több, mint százezer szovjet katona vesztette életét, melyből hatvanezer máig ismeretlen. – Együttműködésünknek köszönhetően a tapolcai és Tapolca környékén zajló csatákban meghalt szovjet katonák ezentúl nem lesznek ismeretlenek. Neveik, születési adataikat emléktábla őrzi majd Tapolcán. A kegyeletteljes emlékezés lehetősége ugyanis nagyon fontos Oroszország, az orosz emberek számára, hiszen minden egyes elesett katona valakinek a testvére, édesapja- fogalmazott az orosz  küldöttség vezetője./tl/

 

A Tapolcán elesett szovjet katonák neveit emléktábla őrzi majd

| hírek, kultúra |