Nagyszabású zárórendezvénnyel ért véget a Jó, hogy látunk 2019 programsorozat a Tamási Áron Művelődési Központban a napokban. Kifejezetten megható volt a csökkentlátó emberek és a fiatalok találkozása, eszmecseréje, közös játéka, amely egyrészről a sérült emberekkel szembeni érzékenyítés célját szolgálta, másrészről a látás tompulásának, illetve elvesztésének következményeit hozta testközelbe.

 

 

Játékosan megtanulhatták a fiatalok, hogy mivel jár a vakság, illetve a rossz látás


 

Az esemény keretében tartalmas ismeretterjesztő előadások hangzottak el, de jól sikerült diákrajzokból kiállítást is nyitottak a szervezők, természetesen a szem és a látás fontosságának témakörében. A fiatalok vetélkedőn mérethették meg a programok során megszerzett ismereteiket, miközben csökkentlátó felnőttek személyes történetével, életével is megismerkedhettek. A Tapolca és néhány környékbeli település iskoláit megmozgató eseményt a város képviseletében Dobó Zoltán nyitotta meg. A polgármester elsősorban a látás fontosságáról beszélt a nézőtéren helyet foglaló, zömében általános iskolás fiatalokhoz intézve szavait – Ti is nézitek a tévét, veszitek a tanácsokat, hogy mossatok fogat, figyeljetek oda az izületeitekre. Bizonyára észrevettétek azt is, hogy rendkívül kevés reklámot láttok arról, hogy milyen fontos a szem egészsége. A nagymamám azt mondta, akkor kell spórolni, amikor van miből. Magyarán oda kell figyelnünk az egészségünkre, szemünk világára is-fogalmazott Dobó Zoltán, majd azt kérte a gyerekektől, hogy figyeljenek oda arra, hogy sokkal jobb valamit megelőzni, mint gyógyítani.

 

Amit a látásról, a szem egészségéről, betegségeiről a diákságnak tudni lehet és érdemes, az mind elhangzott a zárórendezvény szakmai előadásán.


 

Szabó Richárd optikus a rendezvénysorozat házigazdája, szervezője arról beszélt, hogy október a látás hónapja. – Biztosan tudtok róla, legfontosabb üzenete a kampánynak, hogy vigyázzunk a látásunkra, rendszeresen vegyünk részt szűrésen, mert sok minden múlik azon, ha időben felefedezünk valamit, ami a látás romlását okozza. A szakember elmondta, hogy rendkívül sok múlik azon, hogy milyen teljesítményű, minőségű a látás.- Idén próbáltuk megszólítani a fiatal korosztályt is, ennek érdekében vetélkedőt, oktatást szerveztünk. A héten rajzpályázaton vettetek részt, szép pályaműveket készítettetek, amelyeket sok hasznos nyereménnyel köszönünk meg nektek- hangsúlyozta Szabó Richárd a Jó, hogy látunk 2019 programsorozat zárónapjának megnyitóján. /tl/

 

 

 

Csökkentlátók mutatták be, hogy a látásra vigyázni kell

| egészségügy, hírek |