Az önkormányzat KEHOP-5.4.1.-16-2016-00225 „Energiatudatos szemléletformálás Tapolcán” című nyertes pályázatának köszönhetően nemcsak bort kóstolhatunk és kézműves termékek vásárolhatunk a Tapolcai Ünnepi Napok és Borhét forgatagában, de az egyik sátorban szemléltető eszközök segítségével a megújuló energiák felhasználásáról, valamint a környezettudatos életmód gyakorlatáról is szerezhetünk hasznos és hasznosítható ismereteket.

 

Az augusztus 18-tól 22-ig tartó tapolcai ünnepi rendezvényen szakmai előadók tájékoztatják az érdeklődőket és mutatnak be hasznos és praktikus tudnivalókat a megújuló energiák világából. Tájékozódhatunk arról, vajon miképpen építsük be ezeket mindennapjainkba és egyben rávilágítanak a környezettudatos életmódra való átállás fontosságára.

 

 

A kihelyezett szemléltető eszközök segítségével, a megújuló energiaforrások, leginkább a napenergiában és a szélben rejlő lehetőségek  is előtérbe kerülnek. Mindezek mellett pedig a háztartások hulladékcsökkentését célzó interaktív előadások, szakértők által tartott fenntarthatósági előadások segítik a szemléletformálást. Megtudtuk, a beszélgetés ökológiai lábnyom számítással indul. Ennek során a jelenlévő szakember, valamint egy speciális program segítségével bárki kiszámolhatja az ökológiai lábnyomát. A számítás alatt kiderül, hogy az adott személy vagy család a mindennapi élet mely területén tud lépéseket tenni saját ökológiai lábnyomának csökkentése érdekében. De kaphat bárki energiatakarékossági tanácsokat is arról, hogy milyen lehetőségek vannak az életvitel fenntarthatóbbá tételére. Hasznos segítség, hogy amíg a szülők részt vesznek a tanácsadáson, addig a gyerekek “környezetvédelmi játékokkal”  játszhatnak. Ezek a játékeszközök egyszerűek, de a mindennapokban jól használható viselkedésmintákra nevelnek, jelentősen hozzájárulva a jövő generációk élhető környezetének kialakításához.  Az elsajátított ismeretekről végül rövid kérdőív kitöltésével kaphatnak visszajelzést a résztvevők. /x/

 

 

Szakemberekkel ökológiai lábnyomunk csökkentéséért az ünnepi napokon

| gazdaság, hírek, oktatás, önkormányzat |