A tapolcai Egészségfejlesztési Iroda egy olyan professzionális készüléket szerzett be, ami pontos és sokrétű egészségügyi állapotfelmérést képes elvégezni. Az új InBody 120 készülék a bioelektromos impedancia elvén működik. A testet 5 szegmensre osztja: 4 végtagra és a törzsre. Nem alkalmaz becslést a pontatlanság ellensúlyozására, hanem valódi adatokat garantál. Fájdalommentes, nem terheli meg a szervezetet. Megvásárlásához a forrást az Emberi Erőforrások Minisztériuma biztosította, amelyet a nem központi fenntartású Egészségfejlesztési Irodák 2020. évi tevékenységére vonatkozó szakmai feladatok ellátásához nyújtott.

 

A mérés mindössze két percet vesz igénybe, de számos hasznos adatot nyújt az egészségi állapotra vonatkozóan /Fotó: Tapolcai Média/ 

 

Tóth Orsolyától az iroda munkatársától megtudtuk, a  Testösszetétel analizáló készülék által megtudható az esetleges elhízottság mértéke, a testzsír-izom eloszlása, a hasi zsír esetleges felhalmozódása ( amelyek növelik a szív és érrendszeri megbetegedésekre, agyvérzésre és a cukorbetegségre való hajlamot). /tl/

 

Fontos tudnivalók a készülék használatához: 

A járványügyi szabályok betartása miatt telefonos időpont egyeztetés szükséges! (06/20945-8597 vagy 06/20945-0102)

 

Kiknek ajánlják?

Aki életmódváltás előtt áll, fogyni, erősíteni szeretne, sportolóknak, és aki kíváncsi a fizikai állapotára.

A járványügyi szabályok betartása miatt telefonos időpont egyeztetés szükséges!

mindenki számára hasznos adatokkal szolgálhat, ám használata némi körültekintést igényel.

 

Mire kell ügyelni a mérés előtt?

  • Mérés előtt 1 órával ne igyon, és 2 órával ne egyen!
  • Mérés előtt közvetlen ne végezzen intenzív sportot, testmozgást!
  • Mérés előtt közvetlenül ne zuhanyozzon, szaunázzon!
  • Mérés előtt az ékszerek levétele javasolt!
  • Mellékhelyiség látogatása fontos a mérés előtt, mert a ki nem ürített vizelet és a széklet befolyásolja a mérési eredményeket.
  • Hölgyeknél a ciklus közepén végzett mérés a legoptimálisabb, a menstruáció előtti és alatti időszak kerülendő, mivel ilyenkor fokozott a szervezet vízvisszatartó képessége.
  • Életmódváltás esetén 3 hónap után ajánlott megismételni a mérést azonos vagy hasonló ruházatban

 

Mikor nem végezhető a mérés?

Terhesség és pacemaker/szívritmus szabályzó esetén!

 

A mérés 2 percet vesz igénybe. A kapott értétek alapján igény szerint életmód váltó tanácsadásra van lehetőség.

 

Hogyan zajlik az állapotfelmérés?

A kliens leveti a fém tárgyakat (ékszer, öv..stb )a cipőjét, zokniját, és mezítláb rááll a készülékre, a tenyerébe fogja a mérőkart, és a gép jelzéséig (kb.20 másodperc) mozdulatlanul áll. A hangjelzés után leszáll a gépről, felöltözik. A készülék kinyomtatja az értékelést. Az Efi munkatársai kiértékelnek. és igény esetén tanácsot adnak az életmód váltáshoz.

 

Miket tudhatunk meg az eredményekből?

Izom-testzsír arányát a végtagokon, hasi területen

Elhízottság arányát a testtömeg index és testzsír százalék alapján, fittségi indexet, derék-csípő arányát, a hasi(zsigeri zsír) szintjét,a mért adatok alapján az ajánlott testtömeget, a mért testsúly, testzsír és izomtömeg csökkentése, megtartása vagy növelése javasolt illetve a kapott értétek alapján az alapanyagcseréhez szükséges minimális energia bevitelt,javasolt  kalória bevitelt, és az ajánlott mozgásformák végzésekor fél óra alatt felhasznált kalória értékeket.

Összegezve megtudható az esetleges elhízottság mértéke, testzsír-izom eloszlása, a hasi zsír esetleges felhalmozódása, ami növeli a szív és érrendszeri megbetegedésekre, agyvérzésre és a cukorbetegségre való hajlamot.

 

Kiknek ajánljuk?

Aki életmódváltás előtt áll, fogyni, erősíteni szeretne, sportolóknak, és aki kíváncsi a fizikai állapotára.

 

A járványügyi szabályok betartása miatt telefonos időpont egyeztetés szükséges!

06/20945-8597 vagy 06/20945-0102

 

A mérés szerepe az egészségmegőrzésben:

  • Már 1-2 kg zsírtöbbletet is megmutat, tehát a BMI-vel ellentétben már igen korán diagnosztizálható az elhízás kockázata.
  • A csonttömeg változásából következtetni lehet a csontritkulás kialakulásának veszélyére.

 

A fitneszben:

  • Az izomtömegben bekövetkező legkisebb változás is megmutatkozik. Az optimális testarányok kidolgozásához nyújt segítséget, mind a jobb és bal oldal, illetve az alsó és felső test egyensúlyának értékelésével.
  • A testben végbemenő legapróbb változásokat is megmutatja, ezért az edzésmódszer és táplálékkiegészítők hatékonysága összehasonlíthatóvá válik.

 

Testsúly csökkentésben:

  • A szervezetben végbemenő változások konkrétan kimutathatóak és mérhetőek, ha a kúra megkezdése előtt, és utána is elvégezzük a mérést. Láthatóvá válik, hogy az elvárt zsírtömeg-vesztés valóban az e, aminek gondoljuk, nem esetleg izomtömeg-vesztés, vagy a csont ásványi anyagainak a csökkenése okozza a változást. Alapanyagcsere szükségletet határoz meg, ami nélkülözhetetlen a megfelelő diéta kialakításához.

 

A sportban:

  • Kiváló alapja lehet az edzésterv kidolgozásának
  • A testzsír – izom arány nagymértékben befolyásolja a sportteljesítményt, ennek köszönhetően az eredményt
  • Összehasonlíthatóvá válnak a különböző edzés módszerek, az étrend-kiegészítők hatásai a szervezetre

 

Megbízható a mérési eredmény,az InBody 98 százalékos korrelációt mutat az aranystandardnak számító DXA berendezéssel.

 

Testösszetétel analizáló készüléket mutattak be a tapolcai EFI munkatársai

| EFI-LEK, egészségügy, hírek |