Jézus itt jár közöttünk

Címke: Adventi várakozás, Új Tapolcai Újság

ADVENT! – Mire várakozunk, kit várunk ekkor? A Kisdedet? A Gyermeket? Nem! Jézus Krisztust várjuk! Az Ő eljövetelét, tetteit, szeretetét várjuk! Azt is, amiről a következő ige beszél:

„Amikor közeledett felemeltetésének ideje, elhatározta, hogy felmegy Jeruzsálembe, és követeket küldött maga előtt. Azok útnak indultak, és betértek a samaritánusok egyik falujába, hogy szállást készítsenek neki. De nem fogadták be, mivel Jeruzsálembe szándékozott menni.” (Lk. 9, 51-53.)

Jézus úton van, s egyre-másra megtapasztalja azt, amivel már születése pillanatában szembe kellett néznie: nem fogadják be. Mielőtt Jeruzsálembe felmenne, hogy a Golgotán életét értünk adja, még van ereje arra, hogy újbóli kísérletet tegyen arra, hogy a samáriaik között evangelizáljon, azaz jobb belátásra bírja őket. Sokszor válunk mi is ilyen samáriai emberekké, akik valami miatt nem tudnak előtte megnyílni. Nem tudnak neki helyet biztosítani az ÉLETÜKBEN.

Ő sosem ront be senkihez sem ajtóstól. Egyre csak vár! Isten lelke adott Neki erőt, hogy ellenálljon a kísértésnek, bölcsességet a farizeusok furfangos kérdéseivel szemben, értelmet, hogy mindhalálig Isten akaratát kövesse. A te életedbe sem akar berontani, hanem arra vár, hogy te vedd Őt észre, és te hívd Őt be életedbe. Isten lelke ma is Jézussal van. Felemelő üzenet számunkra, hogy nem kell kétségbeesve ideig-óráig tartó megoldásokért nyúlnunk, ezeket kimerülésig hajszolni. Bizalommal fordulhatunk Jézushoz bölcsességért oktalanságunkban, tanácsért életünk reménytelennek tűnő pontjain, erőért erőtlenségünkben, mert ő nem erőszakkal akar valakinél megszállni, és ő nem ítélkezni jött, hanem, hogy megkeresse az elveszetteket, amilyenek mi is vagyunk, lehetünk Jézus nélkül.

Miért lennék nélküle elveszett? Mert Jézus nélkül tele van az életem olyan örömökkel, amit a világ próbál velem elhitetni. Hajszolom ezeket az örömöket, aztán meg rádöbbenek, hogy ezek csak ideig-óráig okoznak nekem boldogságot, de valójában sohasem töltik ki az űrt bennem. Ha van néha olyan érzésed, hogy az örömök után futkosol, s ahogy egy ilyen örömöt megszerzel, ismét új örömre vágysz, tudd meg, hogy elvesztél a szemfényvesztő világ sűrűjében.

Elveszett reménytelenségedben vedd észre Őt, aki ott van melletted, s csak arra vár, hogy nyiss felé. Tökéletes szeretetében önmagával szeretne megajándékozni minket. Nem kell megkerülnünk az egész világot azért, hogy rátaláljunk, hiszen Ő itt jár közöttünk.

Honthegyi Zsolt
evangélikus lelkész

- = Tapolcai Kommunikációs, Kulturális és Média Kft. 8300 Tapolca Kisfaludy utca 2-6. = -